Welke klachten krijg je van de eikenprocessierups?

Dat de eikenprocessierups voor vervelende klachten zorgt, is al behoorlijk duidelijk. Nu de rups een flinke opmars maakt in Nederland, krijgen steeds meer mensen te maken met de vervelende kant van deze rups, die uiteindelijk zal uitgroeien tot een nachtvlinder. De rups beschikt namelijk over microscopisch kleine brandhaartjes, die hij kan loslaten als hij zich bedreigd voelt. Deze haartjes bevatten weerhaken en zetten zich zodoende goed vast je huid, in je ogen of in je kleding. En als je ze inademt blijven ze in je keel zitten, wat kan zorgen voor een ontsteking.

Waarom hebben we opeens zo veel last van de eikenprocessierups?

Er bestaan al teksten uit de Romeinse tijd over de overlast van de eikenprocessierups, maar in Nederland hebben we lange tijd geen enkele last gehad van het beestje. Pas sinds het begin van de jaren ‘90 kwamen er wat meldingen vanuit de zuidelijke provincies, maar ook dit bleef bij sporadische meldingen en beperkte zich tot vrij specifieke gebieden. In de laatste jaren is de rups bezig met een enorme opmars en in 2019 verdriedubbelde het aantal meldingen zelfs ten opzichte van een jaar eerder. Het gunstige klimaat zal er ongetwijfeld aan bijdragen, maar feit is wel dat nu heel Nederland – zelfs de noordelijke provincies – last kan hebben van deze vervelende rups. De eikenprocessierups bestrijden is dan ook een belangrijke zaak geworden.

Wat maakt de rups zo schadelijk?

Als afweermechanisme heeft de eikenprocessierups kleine brandhaartjes. Deze laten los als de rups verstoord wordt en zijn in bedoeld om vogels, vleermuizen en andere roofdiertjes op afstand te houden. Deze beesten weten dat ze flink last gaan krijgen van de rups en zoeken daarom liever een maaltijd ergens anders. Die haartjes zijn microscopisch klein en kunnen door de wind worden gedragen, wat ervoor zorgt dat argeloze voorbijgangers opeens behoorlijk last kunnen krijgen van deze haren. De weerhaken zorgen ervoor dat ze vast blijven zitten in je huid, je ogen, je kleren of soms zelfs je keel. En dit heeft bijzonder vervelende gevolgen.

Welke klachten kan je krijgen van de eikenprocessierups?

De haartjes bevatten een soort gif, dat heftige reacties kan oproepen. De jeuk is de bekendste reactie; mensen die de haartjes op zich hebben, krabben zich vaak een ongeluk. Er kan echter nog meer gebeuren; de haartjes kunnen ook op de slijmvliezen slaan. Als deze gaan opzetten, krijg je een snotneus, ga je niezen en gaan je ogen flink tranen. Deze allergische reactie is al bijzonder vervelend, maar wie ze inademt kan er nog veel slechter vanaf komen. De haartjes nestelen zich dan in de buik of in de luchtpijp, wat een ontsteking kan opleveren. Dat kan gepaard gaan met het ophoesten van bloed en in de extreemste gevallen kunnen mensen of dieren er zelfs aan overlijden. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de buurt van deze rups en bescherm jezelf door de ramen en deuren dicht te houden en je huid zoveel mogelijk te bedekken, mocht je in de buurt wonen van een eikenboom die last heeft van de rups. En zie je een nest, bel dan zo snel mogelijk met een expert, zodat de bestrijding kan beginnen.