Alles wat je moet weten over de e-bike

De e-bike wordt steeds bekender in Nederland en wordt steeds vaker uitgekozen dan de scooter. Het is voor jong en oud of je nou in de stad woont of in een dorp, de e-bike komt voor iedereen van pas. Ieder heeft natuurlijk zijn eigen reden om te gaan voor een e-bike. Zo is het voor de een voor de ondersteuning en voor de ander om mee te helpen met een groenere natuur. Hierbij geef ik je nog wat feitjes over de e-bike die je misschien nog niet wist.

Milieuvriendelijk

Natuurlijk weten we dat de fiets gezonder is voor ons en voor de natuur dan een auto, maar geldt hetzelfde voor een e-bike? Een e-bike gebruikt elektriciteit om vooruit te komen. Hiervoor heeft de fiets dus een accu die opgeladen moet worden.Het grootste voordeel met de e-bike is dat je geen CO2 uitstoot zoals  bij een brommer en auto. Jammer genoeg moet ik daarbij wel vermelden dat als je de accu oplaadt er wel CO2 vrij komt. De e-bike veroorzaakt 3% CO2 uitstoot van een gemiddelde auto. 

Als je kijkt bij reviews van Amslod.nl, zie je dat een accu gemiddelt 150km kan afleggen. Je kan dus genoeg kilometers afleggen, voordat je de accu hoeft op te laden. 

Accu

Een e-bike is zeker niet goedkoop. De prijzen lopen al snel op naar boven de 2000 euro. Als je eenmaal een keuze hebt genomen dat je die investering toch wilt gaan maken, is het misschien ook handig om te weten hoe duur het zal zijn om je accu steeds op te laden. Zoals ik in het vorige alinea had aangegeven gaat een accu ongeveer 150 km mee. Het duurt ongeveer tussen de 10 en 12 uur om de accu op te laden. De meeste accu’s hebben een energie inhoud van tussen de 200 en 600 kwh. Stel dat je 0,20 cent betaald per KwH, dan zal het opladen van een gemiddelde accu rond de 100 euro komen voor duizend keer opladen. Als je online amslod review leest, weet je meteen waar je toe aan bent.

Regels

De meeste e-bikes mogen tot 25 km per uur trapondersteuning geven. Stel jij fiets 30km per uur, dan zal de trappers je geen ondersteuning meer geven. Je mag net zoals de normale fiets gewoon op het fietspad rijden en hoeft geen helm op. De regels van een e-bike zijn dus hetzelfde als die van een normale fiets.

Spatwaterdicht

Net zoals bij een normale fiets, zal het geen probleem zijn om in de regen te fietsen. Een e-bike moet spatwaterdicht zijn zodat u in elk Nederlands weer kan fietsen. Een fiets is nooit helemaal waterdicht. Het is namelijk niet bevorderlijk voor de fiets om hem bijvoorbeeld in een sloot of zwembad te gooien. Elke e-bike moet dus de Europese richtlijn hebben en die kan je vinden met de code: EN 15194